💖 DEN MATEK 12.5. se blíží! Potěšte maminku originálním fotoobrazem. Až -25% na všechny obrazy Vybírejte ZDE.

Jaké je ideální rozmístění obrazů na stěně?

Jaké je ideální rozmístění obrazů na stěně?

Není nic horšího než prázdná stěna.  Právě jste si nějaký obraz nebo třeba fotoobraz z vlastní oblíbené fotky už pořídili a ještě stále váháte, jak ho zavěsit.Umístit ho na stěnu tak, aby dokonale ladil s těmi, co už tam máte, není až tak složité. Nechte se inspirovat námi jak si udělat dokonalou domácí galerii.

Když se budete držet našich tipů, nemůžete šlápnout, teda pardón, pověsit obraz vedle.

 
1. Nejdříve se rozhodněte, jaké obrazy/fotky chcete vystavit. Zvažte, zda na stěně chcete mít jeden velký obrázek nebo více menších fotografií.
 
2. Rozhodněte se, kam přesně chcete obrazy/fotky umístit. Vytvořte si vizuální diagram. Poskládejte obrazy nejdříve na podlahu tak, jak je chcete mít na stěně. Přeskládávejte obrázky do té doby, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Pak si výsledné rozmístění vyfoťte a rozkreslete si umístění na stěnu.
 
3. Přemýšlejte, jak můžete vytvořit dynamickou instalaci. Například, namísto toho, abyste všechny fotky/obrazy umístili ve stejné výšce, můžete je rozmístit v různé výšce a vzdálenosti od sebe.
 
4. Nezapomeňte na barevné schéma! Přemýšlejte o tom, jakým způsobem vybrané fotky/obrazy zapadnou do celkového barevného schématu vašeho pokoje nebo celého domova.
 
5. Nenechte se odradit! Pokud se vám nedaří dosáhnout dokonalého uspořádání, nebojte se něco změnit. Experimentujte s různými možnostmi, dokud nenajdete tu nejlepší.

 

Rozmístění větší skupiny fotoobrazů

První pravidlo říká, že ideální výška, ve které by obraz měl být zavěšen je 140 centimetrů. Alespoń to tvrdí bytoví architekti a interiéroví designeři. Znamená to, že obrazy, ať už na nich máme krajinu nebo vlastní fotku z dovolené, ať  už jsou z plátna, natištěné na hliníkové desce nebo dokonce na akrylátovém skle, máme věšet tak, aby se jejich středový bod nacházel ve výšce 140 centimetrů nad podlahou. 

A důvod?  Obraz pověšený v této výšce je pro oko příjemný na pohled s ohledem na průměrnou výšku většinové populace. Pokud jste v domácnosti převážně vyššího vzrůstu  nebo mají vaše místnosti velmi vysoké stropy, upravte si základní výšku podle sebe. Pro většinu z vás, může být toto pravidlo nápomocné při rozhodování, jak vysoko v místnosti obrazy zavěsit. Uvidíte totiž, že to je mnohem níž, než jste si původně představovali. 

rozmístění obrazů ideální výška pro zavěšení fotoobrazů

 

Rozmístění fotoobrazů - spodní linie

Pověšení obrazů podle spodní linie může pomoci vytvořit vyvážený vzhled, což znamená, že celkový dojem z místnosti bude působit harmonicky.

Když pověsíte obrazy podle spodní linie, pro oči vytvoříte přirozenou horizontální linku. Tento efekt vám může pomoci sjednotit různé prvky v místnosti.

Tato varianta rozmístění je vhodná jak pro klasiku v podobě fotek tištěných na plátno, stejně tak ji můžete použít pro moderní obrazy tištěné na hliníkové desky nebo dokonce pro fotografie tištěné na luxusní akrylátové sklo.

umístění fotoobrazů spodní liniespodní linie

 

Rozmístění fotoobrazů - středová linie

Pověste obrazy do řady a jako výchozí bod použijte společnou středovou linii. Výšky háčků vyměřte tak, aby střed každého obrazu ležel ve stejné linii jako středy ostatních obrazů.

Když se rozhodnete vytvořit nástěnnou galerii, můžete na to jít různými způsoby. Buď budete opakovaně používat jeden a ten samý rozměr obrazů nebo sáhnete po několika velikostech. 

Pokud vsadíte na kombinaci různých rozměrů, použijte minimálně tři různé rozměry – větší, menší a střední velikost. Tak na své zdi vytvoříte harmonii a zároveň přemostění mezi největším a nejmenším rámem. 

Nezapomeňte, že obrazy můžete i různě natáčet, aby nesměřovaly všechny stejným směrem. Nebojte se kombinovat obrazy ve stejném rozměru na výšku i na šířku. Pamatujte, že vždy byste měli obrazy seřadit podle jedné linie. 

umístění obrazů na stěně středová liniestředová linie(1)

 

Rozmístění fotoobrazů - horní linie

Pověšení fotoobrazů na stěnu podle horní linie vytváří zajímavý vizuální efekt, který oživí vzhled interiéru. Když chcete fotoobrazy zavěsit podle horní linie, je dobré zohlednit výšku stropu, aby výsledný dojem byl harmonický. Pokud máte nízké stropy, je nejlepší si zvolit pro pověšení nízkou výšku. Pro vysoké stropy můžete bez obav fotoobrazy zavěsit i výše než se běžně doporučuje.

Pro správné zavěšení je třeba, aby se háčky na zadní straně obrazu nacházely ve stejné výšce. Pro zavěšení fotoobrazů podle horní linie je opravdu důležité, aby všechny obrazy byly v rovině. Rovinu na stěně si vytvořte ideálně pomocí vodováhy. Pokud nemáte po ruce vodováhu, můžete použít i natažený provázek s jehož pomocí také dokážete určit rovinu. 

zavěšení obrazů horní liniehorní linie

 

Rozmístění fotoobrazů - diagonálně

Rozmístění fotoobrazů diagonálně nad schodištěm dokáže být na pohled velmi efektní. Ujistěte se, že nejvyšší bod roviny, kam chcete obraz umístit, se nachází na středu stěny. Pokud máte více obrazů k zavěšení, zkuste si je předem rozmístit na podlaze kvůli uspořádání, abyste viděli, jak bude vypadat výsledek, ještě než je pověsíte.

pověšení obrazů na stěnu diagonálnědiagonála

 

Rozmístění fotoobrazů - svisle

Pověšení fotoobrazů na stěnu tak, aby byly zavěšeny ve svislé linii, může vytvořit elegantní a sofistikovaný vzhled v jakémkoli interiéru.

Při zavěšení více obrazů pod sebou vytvořte nejdříve svislou rovinu, to můžete udělat pomocí vodováhy.  Následně si označte místa pro háčky, které budete na zeď upevňovat.  Ujistěte se, že jsou všechny na stejné úrovni. Poté připevněte háčky na stěnu podle označených míst. 

svislá linie fotoobrazůsvislá linie

 

Pamatujte, vždy je důležitá bezpečnost. Vždy se ujistěte, že jste zvolili správnou velikost závěsných háčků v závislosti na váze a rozměru každého obrazu. Pokud se jedná o větší obrazy, můžete použít více háčků, aby byl obraz opravdu stabilně zavěšen.

Pokud budete postupovat podle těchto kroků, můžete mít na stěnách vašeho domova krásně vypadající fotoobrazy, které budou vypadat jako umělecké dílo.